top of page

Från tygspill till Bivaxdukar


Berget av stuvbitar blev bara större och någonting måste göras. Men vad gör man av det på ett smart sätt? Så såg vi det - gamla tygrester kan bli nya bivaxdukar! Otroligt smart tänkte vi och var genast tvungna att testa.


Efter lite research inhandlades bivax, ekologiskt och från svenska gårdar naturligtvis och stuvbitar klipptes till i lagom storlek. Man kan givetvis göra nytta av det där gamla lakanet som aldirg blev använt istället om man inte har, som vi, en tygagentur med massa stuvbitar på lagret. Det går lika bra!Vi gjorde så här:

- Ta din klippta tygbit och lägg på ett plant underlag med bakplåtspapper under. Tänk på att bivax kan spillas på underlaget.


bivaxduk diy

- Smula bivaxet i små bitar och sprid ut på tygbiten jämt och fint. Glöm inte att det ska hela vägen ut i kanterna. För en tygbit på ca 25x25cm behöver du ca 5-6g bivax. Olika tyger kräver olika mängd bivax så testa dig fram.


bivaxduk diy

- Lägg på ytterligare ett bakplåtspapper lite försiktigt och stryk sedan med ett strykjärn på medelvärme så bivaxet smälter och går in i tyget.- Kontrollera att hela tygbiten är täckt av bivax. Saknas det så lägg på extra och stryk igen.- Blev det för mycket bivax så lägg ett hushållspapper emellan och styk igen så sugs överflödet upp.


- Låt din bivaxduk svalna och stelna. Sedan är den klar att användas!


bivaxduk diy

Bivaxduken kan sedan användas istället för plastfolie på dina matlådor ellet skålar i kylskåpet. Du rengör den enkelt med diskmedel och ljummet vatten, inte för varmt för då smälter vaxet.

För att bivaxduken ska sitta som en smäck king ett föremål så värmer du den lite mellan händerna innan du lägger på den.


Snyggt, praktiskt, miljövänligt och smart! Kan det bli bättre? Lycka till med tillverkningen av dina egna bivaxdukar önskar vi!

39 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page